Business Proces Monitoring – Yprocess

Van IT-afdelingen wordt verwacht dat zij een substantiële bijdrage leveren aan businessdoelstellingen. Dit betekent dat zij de business moeten faciliteren – of optimaliseren – met IT. Bijvoorbeeld door het monitoren, bewaken en optimaliseren van kritische bedrijfsprocessen: worden alle stappen in een orderproces doorlopen? Of kan de documentenstroom versneld worden? Ymor verzamelt en analyseert alle relevante informatie en toont het functioneren van complete bedrijfsprocessen in één overzichtelijk dashboard. U combineert daarmee business proces monitoring met end-to-end ketenmonitoring.

Het bedrijfsproces in IT-stappen

Voor een succesvol bedrijfsproces moeten diverse stappen binnen een IT-keten worden doorlopen. Bijvoorbeeld bij een webwinkel: na het doorlopen van de bestelstraat wordt de order geplaatst. Deze gaat via een voorraadsysteem naar een magazijn, richting een bezorgdienst waarna facturering plaats moet vinden.

Bij iedere stap in dit bedrijfsproces zijn verschillende applicaties betrokken. De stappen in het proces kunnen gezien worden als een checkpoint of ‘event’: is de order aangekomen in het voorraadsysteem? Is de factuur verstuurd? Door logs te verzamelen over al deze ‘events’ in de applicatie, kunnen we zien of een order het gehele bedrijfsproces succesvol heeft doorlopen.

Business proces monitoring plus ketenmonitoring

De Ymonitor software stelt u in staat om van elke applicatie de performance en beschikbaarheid vanuit het perspectief van de gebruiker te meten. Met business proces monitoring (Yprocess) bewaakt u het proces over de verschillende applicaties heen.

business proces monitoring

Yprocess verzamelt de brondata van de verschillende applicaties of systemen en indexeert deze data. Hierdoor is het mogelijk grote hoeveelheden data snel aan elkaar te koppelen op één centrale plek. Door de juiste zoekopdrachten in te stellen, kan een overzicht gepresenteerd worden van bijvoorbeeld de status van een order. Ymonitor toont dit vervolgens in een dashboard.

Domeinbepaling bij incidenten

Op een dashboard kan getoond worden in hoeverre het bedrijfsproces goed verloopt, de applicatie beschikbaar is en of de performance voldoet. Vervolgens kan worden doorgeklikt op eventuele incidenten om de analyse te starten.

In onderstaand analyse-voorbeeld is te zien wat de doorlooptijd is per order in een bestelproces. We zien dat vijf bestellingen een langere doorlooptijd hebben:

business proces monitoring
De analyse wordt vervolgd met inzicht in de opbouw van het proces. Hierin is te zien dat de stap ‘verwerken offerte’ de oorzaak is van de vertraging bij de vijf betreffende bestellingen.

business proces monitoring

Nu domeinisolatie heeft plaats gevonden kan gericht aan de oplossing worden gewerkt.

Het resultaat voor de business en IT

Business proces monitoring biedt voordelen voor zowel de IT-afdeling als de business. Voor de business betekent Yprocess het vroegtijdig kunnen signaleren van eventuele haperingen in het proces. Bijvoorbeeld: een klant bestelt een product maar de order komt nooit aan in het magazijn en dus gebeurt er verder niets. Normaliter komt men hier pas achter wanneer de klant gaat klagen. Nu kan in het Ymonitor dashboard meteen gezien worden wanneer een order ergens stokt. Voor IT blijft het van belang te monitoren of alle applicaties beschikbaar zijn en voldoende presteren. Door naar de gehele procesketen te kijken kan tevens worden beoordeeld hoe bepaalde systeemkoppelingen functioneren.

Kortom, met Yprocess kunt u:

  • De actuele status van processen monitoren;
  • Trends detecteren;
  • Proactief beheer voeren;
  • Oplostijden verkorten door snelle domeinbepaling;
  • Processen optimaliseren;
  • Rapporteren over de IT-bijdrage aan bedrijfsresultaten;
  • Business en IT aansturen op basis van één objectieve waarheid.

Lees ook:

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.